산모의 임신말기 영양상태와 임신 중 체중증가, 출생체중과 혈청 렙틴 농도와의 상관관계에 관한 연구
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작성자 관리자 댓글 0건 조회 532회 작성일 20-03-04 20:00본문
정상 분만한 산모 중 지질대사이상이나 당뇨병, 임신중독증 등의 병력을 갖지 않은 건강한 산모와 그 산모에서 출생한 신생아 20명을 대상으로 하여 산모의 임신말기 영양상태, 임신 중 체중증가량, 산모와 신생아의 혈청 렙틴 농도, 신생아의 출생체중 등을 조사, 분석하여 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) 산모의 평균 연령은 32.1 ± 4.3세였으며 평균 임신 기간은 39.5 ± 1.1주였다. 임신 전 평균 체중은 58.0 ± 8.6 kg, 임신 중 체중증가는 12.7 ± 5.5 kg이었다. 신생아의 평균 출생체중은 남아 3.8 ± 0.7 kg, 여아 3.3 ± 0.4 kg로 성별에 따른 차이는 관찰되지 않았다. 2) 산모의 임신말기 영양소 섭취는 열량 2269.0 ± 339.0 kcal, 당질 32.9 ± 60.9 g, 단백질 9.5 ± 17.3 g, 지방 68.3 ± 16.8 g이었고, 철분, 아연, 엽산의 섭취가 권장량에 미치지 못하였다. 영양소 섭취량을 기준으로 한 식사의 질 평가에서도 철분, 아연, 엽산의 섭취가 양호하지 못한 것으로 나타났다. 3) 산모의 혈청 총 지질, 중성지방, 총 콜레스테롤, LDL-콜레스테롤의 농도는 정상범위에 속하였다. 산모의 혈청 렙틴 농도는 10.2 ± 6.7 ng/ml, 남자 신생아 1.9 ± 0.7 ng/ ml, 여자 신생아 1.7 ± 0.5 ng/ml로 조사되었다. 4) 산모의 임신 중 체중증가는 임신 전 체질량지수와 유의적인 음의 상관관계가 나타났으며 산모의 임신 중 체중증가와 출생체중과는 유의적인 양의 상관관계가 있었다. 5) 산모의 혈청 렙틴 농도는 신생아의 혈청 렙틴 농도와 상관성이 없었으며 신생아의 출생체중과도 상관관계가 나타나지 않았다. 그러나 신생아의 혈청 렙틴 농도는 출생체중과 유의적인 양의 상관관계가 나타났다.
The necessity of adequate pregnancy weight gain for optimal pregnancy outcome has been recognized. However, the specific components of pregnancy weight gain that might be critical for fetal growth and development have not been elucidated clearly. The purpose of this study was to investigate the correlation of pregnancy weight gain and birth weight with serum leptin levels in women delivered newborns. The subjects were recruited from K university hospital. The subject's characteristic data (age $32.1\;{\pm}\;4.3\;y$, gestational age $39.5\;{\pm}\;1.1wk$, pre-pregnancy weight $58.0\;{\pm}\;8.6\;kg$, pregnancy weight gain $12.7\;{\pm}\;5.5\;kg$, newborn's birth weight $3.5\;{\pm}\;0.5\;kg$) were gathered. Maternal dietary assessment was carried out at the end of pregnancy. After delivery, blood samples were collected from 20 mother-newborn pairs. Serum levels of various lipids and leptin were analyzed. Maternal daily consumption of iron, zinc, folate were lower than the RDA of each nutrient and index of nutritional quality was less than 1 showing that the quality of maternal diet was low. The levels of serum leptin of mothers and infants were $10.2\;{\pm}\;6.7\;ng/ml$ and $1.7\;{\pm}\;0.6\;ng/ml$, respectively. The serum leptin concentrations of male infants $(1.9\;{\pm}\;0.7\;ng\;ml)$ were not different from that of females $(1.7{\pm}0.5\;ng/ml)$. A negative correlation was found between the maternal pre-pregnant BMI and weight gain during pregnancy (r = -0.54, p < 0.05). There was a positive correlation between the pregnancy weight gain and the newborn's birth weight (r=0.59, p < 0.01 There were also positive correlation between newborn's birth weight and newborn's serum leptin levels (r = 0.57, p < 0.01). No correlations were found between maternal serum leptin levels and that of newborn's. Efforts should be made to attain adequate diet and weight gain during the pregnancy to reduce the likelihood of low or over birth weight of newborns
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